food, korean food, side dish

Ryba po grecku Ania Gotuje

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam Ryby po grecku przygotowanej przez moją babcię, byłam zachwycona jej wyjątkowym smakiem i aromatem, który przeniósł mnie w kulinarną podróż do przeszłości. To tradycyjne polskie danie, mimo swojej nazwy, nie ma wiele wspólnego z Grecją, ale jego historia i ewolucja są równie fascynujące. W artykule przybliżę Wam, skąd pochodzi Ryba…

Czytaj więcej
tomato, soup, lunch

Krem z pieczonych pomidorów

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak zamienić zwykłe pomidory w kulinarną poezję? Krem z pieczonych pomidorów to odpowiedź na Wasze kulinarne marzenia! W naszym artykule odkryjemy tajniki wyboru najlepszych pomidorów do pieczenia, podpowiemy, jak je odpowiednio przygotować i przyprawić, a także krok po kroku przeprowadzimy Was przez proces pieczenia. Następnie pokażemy, jak zmiksować pieczone pomidory na…

Czytaj więcej
cookies, blueberries, bowl

Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki

Kiedy byłem dzieckiem, moja babcia często piekła jagodzianki, które wypełniały dom niepowtarzalnym zapachem świeżych jagód i drożdżowego ciasta. Te pyszne, pulchne bułeczki były nieodłącznym elementem naszych rodzinnych spotkań i letnich pikników. Teraz, chcę podzielić się z Wami sprawdzonym prostym przepisem na pyszne i pulchne jagodzinaki, który krok po kroku przeprowadzi Was przez cały proces –…

Czytaj więcej
teriyaki, chicken, dinner

Kurczak w sosie teriyaki

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak przygotować idealnego kurczaka w sosie teriyaki, który zachwyci Twoje kubki smakowe i oczaruje gości? W naszym artykule odkryjesz wszystkie tajniki tego pysznego dania, począwszy od niezbędnych składników, przez przygotowanie aromatycznej marynaty, aż po smażenie i duszenie kurczaka na złocisty kolor. Dowiesz się również, jak najlepiej podać kurczaka w sosie teriyaki,…

Czytaj więcej

Fasolka szparagowa na zimę siostry Anastazji

Często uważa się, że fasolka szparagowa najlepiej smakuje tylko świeżo zerwana z grządki, jednak dzięki sprawdzonemu przepisowi siostry Anastazji, możemy cieszyć się jej wyjątkowym smakiem również zimą. W naszym artykule odkryjemy tajniki przygotowania fasolki szparagowej na zimę, zaczynając od starannego wyboru i przygotowania składników, przez sekrety idealnego przetworzenia, aż po praktyczne porady dotyczące przechowywania. Ponadto,…

Czytaj więcej
pickled cucumbers, silage, green

Jak kisić ogórki, żeby były twarde

„Dobre ogórki kiszone to sztuka, która wymaga precyzji i odpowiednich składników” – mawiają doświadczeni kucharze. Jeśli marzysz o twardych, chrupiących ogórkach kiszonych, które zachwycą każdego smakosza, ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się, jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia, jakie cechy powinny one posiadać oraz które odmiany są najodpowiedniejsze. Przedstawimy krok po kroku, jak przygotować…

Czytaj więcej
pork tenderloin, flesh, pork

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Czy wiesz, że polędwiczki w sosie pieczarkowym to jedno z najczęściej wybieranych dań na polskich stołach? To klasyczne połączenie delikatnego mięsa i aromatycznego sosu pieczarkowego zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. W naszym artykule odkryjesz, jakie składniki są niezbędne do stworzenia tego wykwintnego dania, jak krok po kroku przygotować polędwiczki, oraz jak uzyskać idealny sos pieczarkowy….

Czytaj więcej
spaghetti, pasta, noodles

Makaron z twarogiem na słodko

Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się, że makaron z twarogiem na słodko przeniósł Cię w czasy dzieciństwa, kiedy babcia serwowała to proste, a zarazem niezwykle smaczne danie? Jeśli tak, to doskonale wiesz, jak wiele emocji i wspomnień może kryć się w jednym talerzu. W naszym artykule odkryjemy fascynującą historię tego klasycznego polskiego przysmaku, jego ewolucję na…

Czytaj więcej