Nalewka z czarnego bzu to jedna z najbardziej popularnych i cenionych nalewek wytrawnych w Polsce. Jej oryginalny smak i zapach sprawiają, że stanowi ona doskonały wybór na chłodne jesienne wieczory. W poniższym artykule przedstawimy przepis na najlepszą nalewkę z czarnego bzu, którą można przygotować w domu.
Składniki potrzebne do przygotowania nalewki
Do przygotowania nalewki z czarnego bzu będziemy potrzebowali:
- 1 kg czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1 litr spirytusu (wódki lub spirytusu spożywczego)
- 1 litr wody
Sposób przygotowania nalewki z czarnego bzu
- Oczyść owoce z gałązek i umyj pod bieżącą wodą.
- W dużym słoju zalej owoce spirytusem.
- Przykryj słoik i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wymieszaj cukier z wodą i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop.
- Przecedź nalewkę przez gazę i wymieszaj z syropem cukrowym.
- Butelkuj nalewkę i odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.
Krok po kroku: Jak zrobić nalewkę w domu?
- Oczyść owoce z gałązek i umyj je pod bieżącą wodą.
- Przygotuj duży słoik i umieść w nim owoce.
- Zalej owoce spirytusem tak, aby całość była pokryta.
- Przykryj słoik i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
- Po 2 tygodniach, przygotuj syrop cukrowy z cukru i wody i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop.
- Przecedź nalewkę przez gazę i wymieszaj z syropem cukrowym.
- Butelkuj nalewkę i odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.
Jak przechowywać nalewkę z czarnego bzu?
Nalewka z czarnego bzu przechowywana jest w butelkach zamkniętych szczelnie w chłodnym miejscu. Najlepiej przechowywać ją w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu.
Czas potrzebny do dojrzewania nalewki z czarnego bzu
Najlepiej, gdy nalewkę pozostawi się do dojrzewania przez co najmniej 2 miesiące, ponieważ dzięki temu smak i zapach będą bardziej zróżnicowane i lepiej zharmonizowane.
Nalewka z czarnego bzu to nie tylko wyjątkowy smak, ale także proste i szybkie w przygotowaniu danie. Z podanego przepisu wynika, że do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników i zaledwie kilku kroków. Nie ma nic lepszego niż delektowanie się niepowtarzalnym smakiem nalewki z czarnego bzu dusząc się w niezwykłych aromatycznych esencjach w jesienne wieczory lub w chłodny zimowy wieczór.