Najlepsza nalewka z czarnego bzu – przepis

czarny bez nalewka owoc

Nalewka z czarnego bzu to jedna z najbardziej popularnych i cenionych nalewek wytrawnych w Polsce. Jej oryginalny smak i zapach sprawiają, że stanowi ona doskonały wybór na chłodne jesienne wieczory. W poniższym artykule przedstawimy przepis na najlepszą nalewkę z czarnego bzu, którą można przygotować w domu.

Składniki potrzebne do przygotowania nalewki

Do przygotowania nalewki z czarnego bzu będziemy potrzebowali:

  • 1 kg czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • 1 litr spirytusu (wódki lub spirytusu spożywczego)
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania nalewki z czarnego bzu

  1. Oczyść owoce z gałązek i umyj pod bieżącą wodą.
  2. W dużym słoju zalej owoce spirytusem.
  3. Przykryj słoik i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie wymieszaj cukier z wodą i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop.
  5. Przecedź nalewkę przez gazę i wymieszaj z syropem cukrowym.
  6. Butelkuj nalewkę i odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.

Krok po kroku: Jak zrobić nalewkę w domu?

  1. Oczyść owoce z gałązek i umyj je pod bieżącą wodą.
  2. Przygotuj duży słoik i umieść w nim owoce.
  3. Zalej owoce spirytusem tak, aby całość była pokryta.
  4. Przykryj słoik i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  5. Po 2 tygodniach, przygotuj syrop cukrowy z cukru i wody i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop.
  6. Przecedź nalewkę przez gazę i wymieszaj z syropem cukrowym.
  7. Butelkuj nalewkę i odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.

Jak przechowywać nalewkę z czarnego bzu?

Nalewka z czarnego bzu przechowywana jest w butelkach zamkniętych szczelnie w chłodnym miejscu. Najlepiej przechowywać ją w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu.

Czas potrzebny do dojrzewania nalewki z czarnego bzu

Najlepiej, gdy nalewkę pozostawi się do dojrzewania przez co najmniej 2 miesiące, ponieważ dzięki temu smak i zapach będą bardziej zróżnicowane i lepiej zharmonizowane.

Nalewka z czarnego bzu to nie tylko wyjątkowy smak, ale także proste i szybkie w przygotowaniu danie. Z podanego przepisu wynika, że ​​do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników i zaledwie kilku kroków. Nie ma nic lepszego niż delektowanie się niepowtarzalnym smakiem nalewki z czarnego bzu dusząc się w niezwykłych aromatycznych esencjach w jesienne wieczory lub w chłodny zimowy wieczór.

Dodaj komentarz