Nalewka z geranium – tradycyjny polski napój

nalewka z geranium

Nalewka z geranium to tradycyjny polski napój alkoholowy, który znajduje się w kategorii nalewek ziołowych. Geranium, zwany też Pelargonium, to roślina pochodząca z Afryki Południowej, która od kilku stuleci uprawiana jest również w Polsce. Z kwiatów i liści geranium powstaje niezwykle aromatyczna nalewka, która cieszy się popularnością w Polsce i za granicą.

Co to jest nalewka z geranium?

Nalewka z geranium to mocny, alkoholowy napój, który powstaje na bazie kwiatów i liści geranium, cukru i spirytusu lub wódki. Nalewka ma intensywny, kwiatowy zapach, jest słodka i łagodna w smaku. Jest to popularny polski napój, który w ostatnich latach zyskał na popularności wśród miłośników tradycyjnych, regionalnych smaków.

Historia i tradycja tego polskiego napoju

Nalewka z geranium to polski napój alkoholowy, który ma swoje korzenie w XIX wieku. W tamtych czasach, nalewki były popularnym sposobem na przechowywanie i konserwowanie owoców i ziół. W Polsce, geranium uprawiane jest od XVII wieku, a jego liście i kwiaty znane były ze swoich właściwości leczniczych. W czasie I wojny światowej, polscy żołnierze mieli w swoim ekwipunku flaszkę z nalewką z geranium, która miała działać przeciwko chorobom zakaźnym.

Składniki i przygotowanie domowej nalewki

Do przygotowania nalewki z geranium potrzebne są następujące składniki: 10-15 kwiatów geranium, 200 g cukru, 0,5 l spirytusu lub wódki, sok z 1 cytryny. Kwiaty geranium należy umyć i osuszyć, a następnie umieścić w dużym słoju. Do słoja dodać cukier, wlać spirytus lub wódkę i dodać sok z cytryny. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie, nalewka jest gotowa do spożycia.

Cechy smakowe i aromatyczne napoju

Nalewka z geranium ma intensywny, kwiatowy zapach i słodki smak. W smaku jest łagodna, a alkohol jest dobrze wyczuwalny. Nalewka ta ma także właściwości lecznicze, geranium ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W Polsce, nalewka z geranium jest zwykle spożywana jako napój na specjalne okazje, takie jak święta, wesela i uroczystości rodzinne.

Zastosowanie nalewki z geranium w kuchni

Nalewka z geranium jest popularnym składnikiem kuchni polskiej. Można ją dodać do ciast, deserów i innych słodkich przysmaków, aby dodać im intensywny, kwiatowy smak. Nalewka ta doskonale sprawdza się również jako dodatek do kawy, herbaty bądź gorącego mleka. Wszędzie tam, gdzie potrzebna jest nuta alkoholowa i kwiatowa.

Jak przechowywać i serwować tradycyjny polski napój?

Nalewka z geranium najlepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzona. Przechowywać nalewka powinna być w ciemnym i chłodnym miejscu. W idealnych warunkach, nalewka ta może być przechowywana przez kilka lat. Przed podaniem należy ją przefiltrować przez gazę, aby pozbyć się osadu.

Nalewka z geranium to tradycyjny polski napój, który cieszy się popularnością zarówno w kraju, jak i za granicą. Intensywny, kwiatowy zapach i słodki smak sprawiają, że nalewka ta doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy, herbaty czy różnego rodzaju deserów. Warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych, nalewka z geranium posiada także właściwości lecznicze, dzięki którym pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Dodaj komentarz